CD 10 jaar Wegenbouwkapel

Deze CD is vooral een uitgave van de jubilerende kapel en werd uitgebracht op 3 oktober 1991. Op die dag was het namelijk precies tien jaar geleden dat de kapel voor het eerst optrad. Wat er met veel thuis-studie en gezamenlijke repetities bereikt kan worden kunt u via deze CD beluisteren.

Hoesinformatie

De Wegenbouwkapel Nederland is een full-band harmonie-orkest dat is ontstaan bij het 40 jarige bestaan van de SBW in 1981. Dit orkest zou oorspronkelijk slechts één keer optreden, maar het eerste optreden was zo'n succes, dat er direct al stemmen opgingen om dit unieke stukje cultuur voor de bedrijfstak te behouden.

De leden van dit orkest, die inmiddels aardig aan elkaar waren gewend, voelden daar wel iets voor en zo ontstond er een orkest dat nu al 10 jaar en niet meer weg te denken plaats in de bedrijfstak grond-, water-, spoor- en wegenbouw heeft ingenomen.

Geschiedenis

Als gevolg van dit alles werd in februari 1982 de "Vereniging Wegenbouwkapel Nederland" opgericht. Dit kon dank zij de financiële steun van organisaties in de grond-, water-, spoor-, en wegenbouw, die het erste vereiste kapitaal doneerden om de hoogst nodige instrumenten aan te kopen. Daarbij werd er ook een stichting "Vrienden van de Wegenbouwkapel"opgericht, die via fondsvorming trachtte de vereniging een gezonde financiële basis te geven voor haar voortbestaan. Toen kort daarop de Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers (NVWB) en de Vereniging Aannemers Grond-, Weg- en Waterbouw (VAGWW) gezamenlijk het beschermheerschap van de vereniging op zich namen, waren alle financiële zorgen voorbij en konden de leden van de kapel zich gaan toeleggen op musiceren op een steeds hoger peil.

Dankzij deze supporting kom het orkest uitgroeien tot wat het nu is geworden. Een volwassen harmonie op goed niveau, dat niet alleen in Nederland maar ook ver buiten de grenzen optredens en concerten verzorgt en regelmatig te beluisteren is op de radio en aan live-TV uitzendingen heeft meegewerkt.

Zo werden er concert-reizen gemaakt onder andere naar Passau, krems en Wenen en staat er voor 1992 een concert-reiz naar Zwitserland gepland.

Bij jubilea en andere gelegenheden waar muziek gevraagd wordt treedt de Wegenbouwkapel maar al te graag op met een zeer gevarieerd programma van zowel klassieke als hedendaagse blaasmuziek. Daarnaast maakt men er ook geen punt van om bijvoorbeeld samen met een stoomwals te musiceren.

De leden van het orkest komen uit het gehele land en zijn werkzaam in of hebben banden met de bedrijfstak GWSW.

Moest in het begin nog wel eens een beroep gedaan worden op professionele solisten, de groei van het orkest heeft mede bewerkstelligd dat er nu een aantal werken met eigen solisten kon worden opgenomen: Karin Ordelman (klarinet) in het Concertiono en Jan Teunissen (euphonium) in The Nightingale.

Om dit niveau te bereiken wordt er één keer per maand (10 x per jaar) gerepeteerd in de conversatiezaal van de machinistenschool SOMA te Ede.

Repertoire op 10 jaar Wegenbouwkapel

De onderstaande stukken zijn te vinden op deze CD. Door op het startknopje voor de titels te klikken is het mogelijk van elk nummer de eerste 20 seconden te beluisteren.

Fanfare and Soliloquy for Band
  Overture OBERON