Reisverslag: concertreis naar Engeland

De Bouw- en Infraharmonie Nederland heeft in het kader van haar 25 jarig bestaan van 27 september tot en met 30 september 2007 een concertreis gemaakt naar Engeland.

Met twee fraaie concerten in Gloucester en Stroud heeft het orkest zichzelf, de harmoniemuziek en de bedrijfstak op uitstekende wijze gepromoot. Tijdens de reis heeft het orkest naast deze twee concerten ook nog het nodige beleefd in Gloucester en omgeving. Er zijn diverse bezienswaardigheden bezocht, ook is er veel van de dorpjes in de streek 'de Cotswolds' gezien. Het gehele reisverslag van deze vierdaagse reis is beschikbaar via de menukeuze "Concertreizen|Gloucester 2007" aan de linkerkant.

Gesteund door een perfecte organisatie tijdens de reis en ter plaatse, ziet het gezelschap van bijna 80 deelnemers, bestaande uit bijna 60 musici en ruim 20 partners terug op een erg geslaagd evenement. Op deze website kunt u deze trip stap voor stap meemaken, en ervaren wat het is om met de Bouw- en Infraharmonie Nederland op reis te gaan (auteur: Adri Meeuwse).

Op deze reis zijn ook veel foto's gemaakt. Deze foto's zijn te bekijken in het fotoboek van deze reis.

Persberichten

De reis heeft in Engeland de nodige persberichten opgeleverd.

Daarnaast zijn er een heleboel foto's gemaakt en beschikbaar gesteld via het fotoboek op deze website.

Door op de afbeeldingen van de persberichten te klikken kunt u het gehele persbericht op uw scherm lezen.

De foto's van deze concertreis zijn in het fotoboek te bekijken.

De heenreis

Op donderdag 27 september was het voor velen vroeg opstaan. De dubbeldeksbus, voorzien van aanhanger voor slagwerk, kleding en instrumenten, vetrok reeds om half zes vanaf het Infra-opleidingscentrum in Harderwijk.  De volgende opstapplaats was Nieuwegein en voor de zuiderlingen was de grensovergang Hazeldonk uitgekozen als laatste opstapplaats. Iedereen was stipt op tijd aanwezig en zonder grote verkeersproblemen werd net op tijd de boot in Calais gehaald.

De overtocht duurde wat langer dan was gepland en was door de stevige wind ook wat avontuurlijker. Door buiten te blijven en af en toe een douche van buiswater te accepteren, bleef de welstand van de deelnemers goed.  Het gevoel dat je in een ander land komt is nu sterk aanwezig want de klok moet een uur terug, de euro’s worden vervangen door ponden en we gaan aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Lees meer: De heenreis

Tweede dag

De volgende morgen kunnen we genieten van een uitgebreid (Engels) ontbijt. Het is vandaag de dag waarop we Gloucester zullen bezoeken.  We worden gedropt in de docks, het fraai gerestaureerde oude havengebied. Ten opzichte van onze eerdere ervaringen, 11 jaar geleden, heeft het geheel een wat saaier karakter gekregen omdat vrijwel alle winkeltjes zijn verdwenen en de gerestaureerde gebouwen in gebruik zijn genomen als kantoor zoals het gemeentehuis. Het geheel maakt nog wel een verzorgde indruk. De oude sluisjes, bruggetjes en droogdokjes zijn nog geheel in functie en het was leuk te zien hoe in een droogdok een Narrow Boat op authentieke wijze werd gebreeuwd.  Het enige gebouw met winkelactiviteit is vooral voor liefhebbers van antiek en curiosa, want daar kun je alles vinden wat je maar kunt bedenken. Cees en Gury hadden in de namiddag een rondleiding gepland in de Kathedraal van Gloucester.

Lees meer: Tweede dag

Rotary presentatie

De Rotary Club had, als organisator van het komende avondconcert,  tussen de middag de dirigent en de voorzitter uitgenodigd voor een speciale lunch. Dick Teunissen kreeg de gelegenheid een lezing te geven via een PowerPoint presentatie met geluids- en videofragmenten over zijn motivatie en visie op het musiceren in het algemeen maar op het dirigeren in het bijzonder.

Lees meer: Rotary presentatie

Derde dag 'de omgeving'

De derde dag stond in het teken van de Cotswolds en Stroud. De Cotswolds is een zeer fraai gebied, globaal gelegen tussen Swindon, Gloucester en Bristol. Het is ook het gebied wat enkele maanden terug erg heeft geleden onder enorme wateroverlast, wat door gebrek aan kennis en ervaring niet afdoende kon worden opgelost en waarvan wordt verwacht dat het eerder regelmaat dan uitzondering zal worden omdat de (beleids) ontwikkeling –om over structurele maatregelen maar niet te spreken- zoals we die in Nederland kennen, nog ver weg is.

Door tijdsbeperkingen bleef de rondrit beperkt maar in samenhang met het bezoek aan het idyllische en enigszins toeristische plaatsje Bourton on the Water (zij presenteren zich daar als Venetië van de Cotswolds) kon een goed beeld worden verkregen van de Cotswolds. Het weer werkte overigens zeer goed mee; het was fraai en voorjaarachtig warm.

Lees meer: Derde dag 'de omgeving'

Derde dag 'het concert'

Voor het concert, wat de opening betekende van het seizoen 2007 – 2008 van het Stroud Brass Band Festival,  was veel belangstelling; ruim 450 bezoekers vulden de vrijwel uitverkochte zaal. Onder de aanwezigen onder andere de burgemeester van Stroud en vertegenwoordigers van verschillende muziekorganisaties.  Na de opening met de beide volksliederen werd het programma, met een als vanouds goed verzorgde presentatie van Gury, op vlotte wijze afgewerkt waarin het orkest, aanvankelijk nog aarzelend, maar gaande de avond steeds zekerder,  samen met de solisten kon excelleren met als apotheose het overbekende Pomp en Circumstance.  Tijdens het langdurig applaus op het einde had Cees Hoekstra inmiddels het podium verlaten om aansluitend aan het applaus vanachter uit de zaal, met zijn piccolo naar voren komen en in muzikale samenspraak met het orkest het melodietje Portsmouth in verschillende variaties uit te werken.

Lees meer: Derde dag 'het concert'

De terugreis

Exact volgens planning werd op zondag 30 september de terugreis aanvaard. Zonder problemen en wederom overeenkomstig de planning [’t is natuurlijk maar hoe je ’t bekijkt] zijn alle deelnemers op de verschillende stopplaatsen afgezet. Er kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde reis, die naast de muzikale en sociale aspecten ook in termen van promotie van de bedrijfstak als succesvol mag worden bestempeld.

Concertagenda

01 juli 2018
14:00 - 16:30 uur
Duo concert op Beekzicht
16 september 2018
12:00 - 13:15 uur
Manhuistuinconcert

Onze sponsors

ReintenInfra B.V.