Voor het concert, wat de opening betekende van het seizoen 2007 – 2008 van het Stroud Brass Band Festival,  was veel belangstelling; ruim 450 bezoekers vulden de vrijwel uitverkochte zaal. Onder de aanwezigen onder andere de burgemeester van Stroud en vertegenwoordigers van verschillende muziekorganisaties.  Na de opening met de beide volksliederen werd het programma, met een als vanouds goed verzorgde presentatie van Gury, op vlotte wijze afgewerkt waarin het orkest, aanvankelijk nog aarzelend, maar gaande de avond steeds zekerder,  samen met de solisten kon excelleren met als apotheose het overbekende Pomp en Circumstance.  Tijdens het langdurig applaus op het einde had Cees Hoekstra inmiddels het podium verlaten om aansluitend aan het applaus vanachter uit de zaal, met zijn piccolo naar voren komen en in muzikale samenspraak met het orkest het melodietje Portsmouth in verschillende variaties uit te werken.

Een volgende ovatie was ons en Kees zijn deel en tegelijk een passende afsluiting vormde van dit mooie concert.

Voor vele Engelsen, vrijwel alleen bekend met Bras Band, moet het een bijzondere avond zijn geweest, om een dergelijk groot orkest een avondvullend programma te horen spelen in een zo breed repertoire. Uit de reacties na afloop, de inmiddels ontvangen perspublicaties en de uitnodiging om toch nog maar eens terug te komen mag worden afgeleid dat het geheel bijzonder in de smaak was gevallen.

Als blijk van waardering heeft het orkest een prachtig houtsnijwerk ontvangen. Van de zijde van het orkest werden de organisatoren bedankt door onze voorzitter Dries Veldman die in zijn slottoespraak, evenals overigens in zijn openingstoespraak,  in kon gaan op de recente  wateroverlast in de omgeving. Daarbij gaf hij aan dat de laatste overstromingen in hun leefgebied de kwetsbaarheid aangeeft van hun omgeving; dat er eerst iets moet gebeuren om de ernst te laten doordringen. Dat we in Nederland met die bedreiging kunnen leven komt doordat we veel ervaring hebben opgedaan met het bestrijden van het water in de meest brede zin van het woord. Hij gaf aan te verwachten dat Nederlandse ingenieurs en bouwers de komende jaren hun ervaring op het gebied van engineering en uitvoering graag willen en zullen delen en overdragen aan de mensen in het getroffen gebied. De zaal reageerde hierop zeer instemmend. Bij wijze van symbool voor te realiseren veiligheid hebben we de organisatoren dan ook een goedgekeurde veilige bouwhelm aangeboden met ons logo. “Bouw- en Infraharmonie Nederland.”

Met het concert in Stroud werd in muzikale zin de concertreis afgesloten. In organisatorisch en sociaal opzicht was dat allerminst het geval. Na de korte terugreis naar het hotel was de uitermate gezellige bar amper groot genoeg om de dag op passende wijze af te sluiten.

29 april 2018
Koningsconcert